Popular Posts

Friday, June 15, 2012

Khasiat Pegaga

Jaga badan dan kesihatan cara moden kenalah makan supplement. Tapi cara tradisional pon x boleh dilupakan. One of my favourite petua is about Pegaga. Sedap di buat ulam cicah dengan budu perah asam limau perrgghh... mabeles. Kalau nak cepat buat je jus pegaga. Stepnye senang sahaja.
Boleh minum dah. Bagi yang x biasa memang rasanya agak pelik sikit macam minum rumput. That's why saya letak gula sikit. Kalau nak lagi sedap blend dgn pegaga + carrot kurang sikit rasa 'rumput' tu. Amalkan sekurang-kurangnya seminggu sekali, banyak khasiatnya insyaAllah ....

Berikut adalah sebahagian maklumat mengenai PEGAGA:
Nama Tempatan:pegaga
Nama Saintifik:centella asiatica/hydrocotyle asiatica
Nama Lain:tapak kuda(indonesia),indian pennywort, gotu kola
Famili:Apiaceae/Umbelliferae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Pegaga atau nama saintifiknya centella asiatica/hydocotyle asiatica ialah sejenis ulaman popular orang melayu.Tumbuhan menjalar yang tumbuh pada tanah yang agak lembab ini pada asalnya dimakan sebagai ulam untuk menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi. Nama lainnya ialah tapak kuda(indonesia),indian pennywort, gotu kola.ia dikatakan berasal dari india tetapi begitu mudah didapati tumbuh liar dinegara-negara ASEAN.Ia mudah tumbuh dikawasan tanah yang subur, agak lembab dan bersaliran baik. Ia membiak melalui pecahan anak.Mengikut ceritanya, pokok pegaga ini dimakan pada awalnya oleh penduduk india setelah melihat gajah yang terkenal dengan umurnya yang panjang didapati selalu mengunyah tumbuhan ini. Jadi ia dimakan pada asalnya untuk memanjangkan umur.Tapi kini ia diambil sebagai ulam dan jus kerana rasa dan baunya yang menambahkan selera. selain dimakan mentah sebagai ulam pegaga juga boleh dimasak lemak dan dijadikan kerabu.

kegunaan:

Pegaga pernah dipanggil makanan otak kerana ia dapat mengambalikan kesihatan diri dan dapat menolong mengurangkan simptom yang disebabkan oleh tekanan, meningkatkan tindakbalas menambahkan kekuatan fizikal dan mental. Baru-baru ini WHO telah mengumumkan bahawa pegaga terbukti berkesan untuk meningkatkan kecerdasan dan keupayaan mental kanak-kanak. Selain itu ia juga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid.Herba ini mula digunakan dalam perubatan ayurveda. ia juga pernah digunakan dalam perubatan herba shennong di cina lebih kurang 2000 tahun yang lalu.Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan untuk dibarat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan.Diindai bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit. Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari.Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...