Popular Posts

Wednesday, September 26, 2012

Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Masalah rambut gugur mmg memeningkan bg ibu-ibu lepas bersalin. Ini lebih dikenali dgn fasa baby tengah 'menyembur'. Tidak diketahui punca dan alasan kukuh yang related dengan baby menyembur dan rambut gugur ni.
Pic : Google
Zinc adalah mineral terbaik untuk mengatasi rambut gugur. Zinc dapat  mengukuhkan shaf rambut dan menguatkan akar rambut. Tahukah anda, selain membantu dalam masalah keguguran rambut, Zinc juga berupaya untuk menghasilkan sperma yang lebih mantap dan sihat untuk lelaki.

Malah, zinc sangat membantu dalam baik pulih luka. Jadi, untuk persediaan pembedahan, selepas pembedahan dan bersalin normal atau c-sec, zinc sangat sesuai sebagai makanan tambahan.

ZINC - Metabolik Semulajadi. Zink hadir di dalam semua sel tubuh badan sebagai sebahagian daripada tindakbalas enzim di mana ianya terlibat di dalam pelbagai aktiviti biokimia. Zinc perlu untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan. 
  • Satu tablet membekalkan 100% Nilai Harian bagi zink.
  • Zinc adalah faktor di dalam mengekalkan kesihatan yang baik, dan membantu tubuh badan memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.
  • Dirumus dengan zink glukonat yang mempunyai bio yang tinggi di dalam bes alfalfa dan barli panggang.
  • Dengan rumusan sayur-sayuran.
Untuk masalah rambut gugur, Zinc sebaik-baiknya diambil bersama ESP kerana rambut kita dibina dari protein. Berikut customer yang berkongsi kegembiraan beliau selepas consume Zinc Complex. Alhamdulillah rambut beliau dah kurang gugur macam dulu.
Zinc + ESP untuk mengatasi masalah rambut gugur.
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  


Sila email saya untuk sebarang pertanyaan nz.hashim@gmail.com

Sunday, September 16, 2012

Ayra 15 months

Ayra Khadijah  @15 months.
Tak kisah lah kalau org kata Ayra kecik ke, kurus ke, x cukup makan ke, tak de rambut, jalan lambat la...You are still my sweetie pie, baby... :))

*********
Every child have different rates of development. Different strength, different personalities and different interests. Don't compare your child with siblings or even with any other child. All children are unique and have their own set of special abilities. Find your child's strength and encourage him or her to build on that. 






Saturday, September 15, 2012

Alfalfa Complex - Formula Shaklee Signature

Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala zat. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam 6 meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.

Alfalfa Complex merupakan satu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam tahun 1950-an. Shaklee hanya menggunakan Alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk Kalsium, Fosforus, zat Besi, dan Magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral surih dan vitamin
  • Sumber semulajadi dari Alfalfa
  • Setiap hidangan mengandungi 300mg kalsium bersamaan dengan segelas susu
Jom lihat antara kelebihan dan khasiat Alfalfa untuk lelaki dan wanita
  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
  5. Merawat arthitis
  6. Bagus untuk elergi dan ekzema
  7. Merawat athma
  8. Mencuci usus bagi membuang toksik
  9. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  10. Meneutralkan asid dalam badan
  11. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
  12. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
  13. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
  14. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
  15. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  16. Meningkatkan stamina seorang suami
  17. Melegakan sembelit
  18. Membuang angin dalam badan
  19. Milk booster

AWAS!!!!

Tidak semua alfalfa adalah sama,alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.
SOURCE:
1. http://vitaminsemulajadi.com
2. Shaklee Product Guide

Dapatkan Alfalfa terbaik hanya dari Shaklee
Sile emel saya untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA nz.hashim@gmail.com

Friday, September 14, 2012

Men's Vital Health Set

Lelaki tidak terkecuali dalam menghadapi pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, penyakit kencing manis, obesiti, strok dan banyak lagi.

Ada diantara mereka yang mengalami perubahan hormon seawal usia 30tahun yang membawa kepada masalah kesihatan yang rumit dalam hidup mereka seperti :

  • Mati pucuk
  • Pembesaran prostat
  • Kelesuan
  • Kurang tenaga dan stamina
Set Men's Vital Health Shaklee membekalkan nutrisi terbaik untuk kesihatan lelaki.

Kebaikan:
  • Memelihara kesihatan prostat
  • Meningkat kecergasan dan kesihatan badan
  • Memelihara jantung yang sihat
  • Membantu mengekalkan tekanan darah normal
  • Mengawal tahap kolestrol sihat
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

Sila email saya untuk sebarang pertanyaan nz.hashim@gmail.com

Tuesday, September 11, 2012

Nine great years

Hari ini genap ulangtahun perkahwinan kami yang ke SEMBILAN.
Alhamdulillah  sudah sembilan tahun di alam rumahtangga dengan TIGA cahaya mata pelengkap cinta kami.
Tiada sambutan besar-besaran hanya dinner berdua PLUS tiga orang 'askar-askar' kami HAHAHA....mana boleh tinggal beb.....
Entah lah me n mrNaza rasa janggal kalau keluar tak bawak anak-anak except pergi kerja la. Susah dan payah macam mana pon takpe, biasa lah tu. Kecik-kecik ni la nak bagi anak-anak rapat dgn kita. Bila dah besar, anak-anak akan ingat kita waktu susah senang bersama InsyaAllah...
Kalau keluar dating berdua pon mesti nak balik cepat-cepat, rasa sunyi and x happening la kalau x bawak.
Happy Anniversary to us. Moga keluarga kami kekal bahagia, sentiasa dlm rahmatAllah swt dan kekal hingga ke hujung nyawa. Amin.... :))
Pic: Google

Monday, September 10, 2012

Supplemen utk org yang sihat

Lately ni selalu mommy ditanya soalan serupa :'Kak, saya xde sakit apa2 supplemen apa nak makan?',
'Kak, boleh suggest bitamin apa nak makan utk lemah lesu, penat bila balik kerja?' :))

Tahniah kerana anda seorang yang mengambil berat tentang kesihatan. Preventive is better than cure. Pada hakikatnya, supplemen adalah untuk orang yang sihat.Bila dah sakit baru nak ambil berat, a bit too late.  Bagi yang bajet lebih boleh mencuba Family Wellness Set


Kalau yang bajet kurang, memadai ambil ESP dan Vita-Lea. Kenapa basic untuk ambil 2 supplemen ini? 
ESP  adalah protein yang merupakan bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Oleh itu, semua organ kita memerlukan Protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit.

Manakala Vita-Lea adalah tablet lengkap yang mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Vita-Lea sangat membantu memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam pelajaran dan kerja seharian.

ESP & Vita-Lea merupakan kombinasi terbaik bagi anda yang mementingkan kesihatan tetapi mempunyai limited budget atau tak suka makan vitamin banyak2. 
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit  

Sila email saya untuk pertanyaan nz.hashim@gmail.com

Saturday, September 8, 2012

Panggilan Haji - supplemen yang sesuai utk jemaah

Panggilan Haji bagi tahun tahun 1433 Hijrah sudah pon bermula. Pastikan ibu, ayah, tok, nenek, makcik, pakcik, sahabat handai kita dihadiahkan dengan vitamin Shaklee untuk bekalan di sana. 
Gambar diatas banyak kenangan. Gambar ni diambil selepas saya selesai buat umrah utk arwah ayah. Ayra dok dgn TokMa kat hotel. Memang sebak sorang2 time ni. Hanya Allah sahaja yang mengetahui perasaan saya waktu tu. Rindunya nak berdoa di depan Kaabah lagi.

Berikut adalah supplemen yang dicadangkan untuk jemaah-jemaah haji kita:

1. Performance Drink- untuk mencegah masalah pengdehidratan sepanjang berada di sana terutama waktu panas terik. Ianya juga baik demi memastikan jemaah umrah haji ini sentiasa bertenaga sepanjang menunaikan ibadah. 
Bawak setin terus.. memang setin habis .....bancuh dlm botol air mineral dengan air zam2... sehari 2-3x minum, pasti best dan bertenaga... 

 
2. B Complex- Ianya bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh .Memandangkan ibadah umrah haji ini memerlukan kita banyak berjaga demi menunaikan ibadah dengan lebih sempurna , adakala ia menuntut seseorang itu lebih banyak berjaga dari tidur maka B complex banyak membantu tubuh agar tetap bertenaga walau kita kekurangan waktu tidur yang sepatutnya.

 
3. Vitamin C- sangat penting untuk imun tubuh kita. Bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.

 
4. Kalsium @ Ostematrix- Sesungguhnya ibadah umrah dan haji memerlukan kudrat yang banyak maka keperluan kalsium juga tidak boleh dipandang remeh. Ianya sangat penting agar kaki kita tidak mudah merasa kebas atau bahasa lain terasa seperti sesemut atau lebih teruk boleh terjadi ialah kekejangan kaki akibat terlalu lama berdiri atau banyak berjalan.


Supplemen ni ikhtiar dan cara kita untuk menjaga kesihatan kurniaan Ilahi. Jadi siapa ade yg nak pergi haji /umrah or ade ahli keluarga or kwn2 yg nak ke sana... sediakan bekalan vitamin yg sesuaiJangan  bergantung pada panadol or ubat2 segera. Sayangilah badan anda......

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Boleh email saya jika berminat nz.hashim@gmail.com

Thursday, September 6, 2012

Berpantang Dengan Shaklee

Berpantang merupakan satu tempoh yang penting bagi ibu setelah melahirkan anak. Dalam tempoh berpantang ibu-ibu harus menjaga makan dan pantang larang.Tahap kesabaran dan disiplin perlu tinggi semasa berpantang. Kenalah pantang betul2, kalau tak belum sampai masanya dah sakit dan lenguh sana sini
Berpantang juga tempoh untuk 'baik pulih' badan kita setelah mengharungi detik2 kelahiran 'benih cinta' yang kita kandung selama 9bulan 10hari.
Teringat sewaktu berpantangkan Ayra, saya mengalami pening-pening macam nak pitam. Lama la juga risau dibuatnya sebab doktor check blood pressure, buat blood test semua OK. Sehinggalah saya decide nak ambil supplemen. Alhamdulillah dah tak pening-pening dah lepas tu. Saya rasa badan saya kekurangan Zat Besi selepas bersalin tu. Kandungan Iron(Zat Besi) dalam VitaLea agaknya telah merawat problem saya ketika tu Wallahualam. Syukur Ya Allah.....Alhamdulillah, Alhamdulillah.... :))
Selain jamu-jamu tradisional, pengambilan supplemen adalah salah satu alternatif untuk mengembalikan kekuatan, menguatkan otot-otot dan memulihkan luka-luka dalaman.

Supplemen-supplemen yang dicadangkan semasa berpantang (normal dan ceaserian).
(1) B-Complex : sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.

(2) Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.

(3) Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.

(4) Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi anda yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, Zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.

Teruja tak nak berpantang dengan supplement shaklee for your next baby... Berminat??   
Email : nz.hashim@gmail.com 
Call/SMS:012-2412804   
*Produk ini tidak bertujuan mendiagnos, merawat atau menyembuh sebarang penyakit.

Wednesday, September 5, 2012

Tuesday, September 4, 2012

How to Handle Stress by Taking B-Complex Vitamins

Stress is unavoidable, especially in our fast paced world. We all have problems, and we all have stress. However, we can control how stress affects our health by how we handle stressful situations. When we are calm and optimistic we can get through hard times much better. There are also vitamin supplements that can help us to deal with stress in addition to giving us more energy. Our body needs a good balance of B-vitamins in order to maintain good health. These vitamins are most effective when they are combined together in a B-complex formula.

What is a B-Complex Formula?
A B-complex formula is a combination of all the essential B-vitamins such as Thiamin (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Niacin, Vitamin B-6, Folic Acid, Vitamin B-12, Biotin, and Pantholenic acid, (Vitamin B5). You can also buy each B-vitamin individually in higher doses as well. Some people need to take additional B-5 for skin conditions, or extra B-12 for fatigue.
Dosage
When you buy a B-complex formula look at the label so that you know how much of each B-vitamin you will be getting. A good dosage is 50 mg of each of the B-vitamins. Many well known name brand vitamins only contain very small amounts of what is needed. Buy your vitamins from a local health food store or on line. There are so many great choices available.
How Do B-vitamins help with Stress?
B-vitamins help the body deal with stress in so many ways. First of all, B vitamins, especially B-12 help to improve the function of our nervous system. When our nervous is healthy we are better able to handle the responses that stress puts on our body. We will naturally have more energy and become more productive.
People who are tired are not able to deal with stress as well because it puts an extra burden on the body. B-vitamins improve energy levels and reduce stress when they are taken on a daily basis. The vitamins help our body deal adrenaline (stress hormone) in a more efficient way.
B-vitamins support the function of neurotransmitters in the brain that help to regular feel good hormones such as serotonin. This is why B-vitamins help us to have a more positive outlook on life.

Shaklee B-Complex offers a perfect balance of all eight B vitamins to fortify your body, filling in nutritional B-vitamins gaps to help power heart, lungs, and other essential organs.

Interested?? Pls email me for more information nz.hashim@gmail.com

Monday, September 3, 2012

Vitamin untuk meningkatkan kesuburan


Zuriat merupakan anugerah yg terindah untuk pasangan yg berumahtangga. Namun, kegagalan mendapatkan zuriat merupakan isu serius bagi sesetengah pasangan, yang mana ia mungkin membawa kepada keretakan rumahtangga dan seterusnya penceraian.

"Ketidaksuburan adalah keadaan yang mana seorang wanita gagal hamil selepas melakukan persetubuhan tanpa sebarang alat pelindung (protection), walaupun semasa ovulasi dalam tempoh setahun atau lebih, dan ketidakmampuan seorang wanita untuk meneruskan kehamilan hingga cukup bulan (keguguran)."

Apabila ketidaksuburan berlaku, wanita biasanya disalahkan. Faktanya hanya 40% dari kes ketidaksuburan dilaporkan berpunca dari wanita. Mengejutkan kerana 40% kes berpunca cari lelaki! Manakala 20% lagi adalah kedua-dua pasangan tersebut.

Faktor2 wanita tidak subur:
  • Kegagalan berovulasi, atau menghasilkan telur (ovum). Ini berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon.
  • Terdapat halangan dari ovum yang dihasilkan di ovari untuk bergerak ke uterus. Ini biasanya disebabkan oleh endometriosis, cyst, terdapat jangkitan, atau ketumbuhan pada bahagian berkenaan (tiub falopio).
  • Penyakit berkaitan kelamin.
  • Penyakit berkaitan masalah pelvik.
  • Merokok.
  • Pengambilan kafein yang berlebihan.
  • Terlalu gemuk atau terlalu kurus.
  • Faktor usia (Tahap kesuburan semakin menurun apabila seorang wanita mencapai umur 35 tahun).
Faktor2 lelaki tidak subur:
  • Bilangan sperma yang sedikit (low sperm count)
  • Sperma kurang cergas
  • Sperma yang tidak sempurna
  • Sekatan pada saluran semen
  • Pemakaian seluar dalam yang ketat menyebabkan bahagian testis menjadi panas dan menurunkan tahap penghasilan sperma.
Faktor2 kedua-dua lelaki dan perempuan tidak subur:
  • Kesan dari tekanan perasaan, sakit jiwa dan pelbagai masalah berkaitan emosi.
  • Pendedahan terhadap punca radiasi.
  • Pencemaran contohnya disebabkan oleh racun (rumpai, serangga, etc) dan sebarang racun lain.
Vitamin-vitamin yang dicadangkan demi meningkatkan kesuburan:
  • Vitamin E - membantu menstabilkan hormon reproduktif pada kedua2 lelaki dan wanita.
  • Zinc - meningkatkan tahap testosteron dan bilangan sperma pada lelaki.
  • Vitamin C - Berperanan dalam pembentukan sperma.
  • B Complex - Memberi ketenangan jiwa dan menstabilkan hormon.

Bagi yang ingin mencuba vitamin bagi meningkatkan kesuburan, kami cadangkan kedua2 suami isteri mengambil Family Wellness Set yang terdiri dari ESP, Vita Lea (multivitamin), B Complex dan Vitamin C, ditambah dengan Vitamin E. Untuk lelaki, tambah satu lagi pengambilan zinc bagi membantu tahap kesuburan anda.

Di samping itu. kurangkan minum dan makan dari sumber kafein sekiranya anda penggemar kopi, berhenti merokok dan berendamlah dengan air sejuk, kerana berendam air panas boleh merencatkan penghasilan sperma.

Sila dapatkan nasihat doktor pakar sekiranya anda mahu mengambil sebarang ubat untuk subur atau menjalani rawatan kesuburan. Saya doakan pasangan suami isteri yang sah dipermudahkan untuk mendapatkan cahaya mata dan bahagia bersamanya :) - 

Credit Alin

Syukur dikurniakan tiga orang anak yang SIHAT, COMEL, CERDIK dan PANDAI penyeri hidup kami. Semoga Adam, Sarah, Khadijah dapat menjadi anak yang soleh dan solehah, dapat mendoakan mommy and papa bila kami tiada lagi di bumi ini. Amin..

Saturday, September 1, 2012

Welcome September..month of love


Welcome September...pls be nice to me
Month of love...because it's our wedding anniversary month :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...