Popular Posts

Monday, December 31, 2012

Tahun Baru 2013


Pic: Google
2012 telah melabuhkan tirainya. Pelbagai kenangan pahit manis dilalui. Alhamdulillah banyak yang manis-manis sahaja. Antara kenangan manis mommy adalah bila start berbisnes online Shaklee. Berbiznes Shaklee mengajar mommy lebih menghargai kesihatan, making many new friends that cheer me up everyday dan lebih menghargai masa (doing business, full-time working and managing 3kids is not easy:) Alhamdulillah dipermudahkan oleh Nya.Side-income 4 angka bulan2 dgn Shaklee dah maintain sejak beberapa bulan ni. I am happy doing this business. Disamping share kebaikan Shaklee, dapat tingkatkan kesihatan keluarga, rakan2 dan sahabat handai dgn Shaklee. Yang paling best bila dapat bantu young mommies dpt breast fed sepenuhnya bayi mereka, kepuasannya sukar di ungkap.
Harapan di tahun 2013 moga dipermudahkan lagi urusan dalam setiap aspek kehidupan. Dilapangkan dan dibukakan jalan dari sebarang kesulitan, sentiasa dalam redha Allah s.w.t dan dikurniakan kesihatan yang berkekalan. Moga 2013 lebih baik, lebih indah dari tahun-tahun yang lalu dan membuka lembaran baru untuk kami sekeluarga. Amin Ya Rabbal Alamin....

Saturday, December 22, 2012

Ayra 18 months , Happy Birthday Papa


Bulan ni Ayra dah masuk 18 bulan. Sekejap je masa berlalu . Sekarang mulut Ayra cukup petah berkata-kata dengan 'bahasa German' nye. Pot, pet, pot, pet.... sometimes mommy tak tahu apa sebenarnya Ayra nak bagitau. Tapi layankan je. Abang Adam la yang rajin melayan adik Ayra dia ni  :) Jalan, berlari dah dapat lesen penuh dah. Suka panjat turun nak naik tangga kat rumah tu. Grill kat sliding door tu pun dia berani panjat.

Hari ni jugak birthday suami saya. Buat jamuan kecil-kecilan untuk close family. Happy Birthday Yang. Semoga sentiasa baik dan penyayang dengan anak-anak. Moga dikurniakan umur yang berkah, sehat sentiasa , bertambah keimanan dan ketakwaan.
Love you always..
Y

This song i dedicated to you lah laling.....


Friday, December 21, 2012

Chewable Vita-C PLUS 100mg

Bila Sustained Release Vita C Plus 500mg kehabisan stok satu Malaysia, ramai yang susah hati. Rata-rata customer yang mengambil Set Breastfeeding, Set Kecantikan, Set Pantang, Set Slimming, dll dah serasi dgn Sustained Release Vita C Plus and rasa 'missing' kalau set tak complete dgn Vita C. Nampaknya masalah ini berpanjangan hingga ke hari ini. Shaklee Malaysia dah buat pengumuman Sustained Released Vita C Plus akan hanya berada di pasaran pada bulan April 2013. Hmmm... Senyum..... :)

Jangan susah hati, Shaklee telah memperkenalkan Chewable Vita C Plus 100mg yang telah diimprove dengan Bioflavonoids dan Rose Hips yang berfungsi untuk memaksimumkan fungsi Vitamin C. Botol yang baru ni berwarna hijau. Fungsinya masih sama dengan Sustained Release Vita C Plus cuma yang Chewable ni dos berkurang iaitu hanya 100 mg dan perlu di kunyah. So, dicadangkan kunyah 3,4 biji sehari untuk keperluan harian anda.
Botol biru - packing lama. Botol hijau - packing baru.
 Chewable Vita C dilengkapi dengan Rose Hips dan Bioflavonoids.

Chewable Vita C Plus 100mg dijangka tiba pada pertengahan bulan Januari 2013. Sila lah buat tempahan dengan saya secepat mungkin. Saya menjangkakan stok akan cepat habis seperti biasa sebab Vita C Shaklee memang menjadi kegilaan ramai...hahaha :)

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat dengan Chewable Vita C Plus 100mg ? Hubungi saya:
«ID Shaklee : 866376
«SMS/Whatsapp: 012-2412804
«Email : nz.hashim@gmail.com

Saturday, December 15, 2012

Shaklee NutriWhite - Skin Care System

Inilah NutriWhite - Set Kecantikan Shaklee yang setaraf dengan jenama-jenama terkenal antarabangsa.
NutriWhite Difference:
  • Dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit di Jepun dan Amerika
  • 3 tahun pembangunan produk
  • Pemilihan bahan aktif dan mentah yang diperolehi dari 16 buah negara
  • Ujian yang menyeluruh
  • Ramuan gabungan yang optimum
  • Selamat dan berkesan
  • Vitamin C derivatif (ascorbyl / glucoside) ramuan selamat dan terbukti 
  • Patent-pending WhiteN-16 adalah campuran daripada 16 nutrien botani yang kuat yang membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada untuk mewujudkan lebih putih, kulit lebih cerah dan bercahaya
Bahan-bahan yang terdapat dalam NutriWhite:
Shaklee menjelajah seluruh dunia untuk mencari nutrien yang palingx tulen dan herba paling berkuasa untuk NutriWhite. Gabungan 16 ramuan botani yang mujarab:
  1. Bearberry - meringankan, melegakan dan mengurangkan keradangan
  2. Soybean - mencerahkan, melembutkan, melembap dan mengurangkan tompok
  3. Skullcap - meringankan, mengurangkan keradangan dengan flavonoid
  4. Beech Tree - meringankan, meningkatkan proses semulajadi dan melegakan kulit
  5. Strawberry Begonia -mencerahkan dan pigmentasi
  6. Mullberry - mencegah kerosakan kulit dan melembap
  7. Peony - mencerahkan, melembapkan dan mengurangkan keradangan
  8. Rosemary - mengetatkan, merangsangkan dan mengurangkan keradangan
  9. Aloe Vera - melegakan, melembapkan dan keradangan
  10. Mountain Arnica - mengurangkan keradangan dengan flavones
  11. Cat's Claw - menegangkan dan menyegarkan dengan cotechin
  12. Kudzu Leaf & Roots - menegang dan mengurangkan keradangan
  13. Linden - menyuburkan dan menghidrat di peringkat dalam
  14. Marshmallow - melembapkan dengan tanin
  15. Seaweed - mengeluarkan, memelihara dan menegangkan
  16. Green Algae - menyahtoksin dan melembapkan 
Rangkaian produk NutriWhite mengandungi:
A. Gentle Action Makeup Remover
B. Gentle Deep Foam Cleansing
C. Soothing Radiance Whitening Softener
D. Daily Defense Whitening Essence
E. Spot Whitening Treatment
F. Ultimate Protection Whitening Lotion
G.Overnight Renewal Whitening Cream

A. GENTLE ACTION MAKE UP REMOVER
FUNGSI:
Menyingkirkan sel kulit mati tanpa meninggalkan kesan. Membuatkan kulit anda licin, lembut dan berseri

B.GENTLE DEEP FOAMING CLEASER
- Dirumus khas untuk membersihkan kulit anda

C. SOOTHING RADIANCE WHITENING SOFTENER
- Memulihkan keseibangan pH kulit semulajadi
- Kulit anda akan berasa segar, lebih ketat, lembut dan berseri

D. DAILY DEFENSE WHITENING ESSENCE
- Memberi anda wajah lebih licin, mencerahkan dan menegangkan
- Membantu keluar pigmentasi, melembutkan dan mengurangkan kesan tompokan
-Menyerikan wajah

E. SPOT WHITENING TREATMENT
- Berkesan untuk mengurangkan tompok matahari dan jeragat.
- Kulit anda akan kelihatan lebih terang dan ringan

F. ULTIMATE PROTECTION WHITENING LOTION SPF 15
- Mengelakkan kerosakan kulit dari sinaran matahari dan mengurangkan keradangan
- Pelembap pelbagai guna yang bertindak melindungi daripada kesan alam sekitar

G. OVERNIGHT RENEWAL WHITENING CREAM
- Meremajakan kulit anda semasa waktu tidur
- Kulit yang kering akan kelihatan lebih lembut, cerah berseri pada keesokan paginya
Testimoni mereka yang menggunakan skincare NutriWhite:



Ternyata NutriWhite memang selamat,berkesan dan value for money. Sesuai untuk lelaki dan wanita. Tahan berbulan-bulan lamanya..

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat dengan set NutriWhite ? Hubungi saya:
«ID Shaklee : 866376
«SMS/Whatsapp: 012-2412804
«Email : nz.hashim@gmail.com


Wednesday, December 12, 2012

Wordless Wednesday

I love this Pic. Weekend outing @ Alamanda :)

Monday, December 10, 2012

Khasiat Garlic Shaklee

Bawang Putih atau Garlic digunakan turun temurun dalam perubatan dan masakan. Bawang Putih digunakan dalam bentuk segar (Untuk masakan dan perubaatan), dikeringkan dan juga diproses dalam bentuk serbuk . Penyimpanan yang sempurna membolehkan bawang putih tahan lama sehinga beberapa bulan. Di Malaysia semua bangsa menggunakan bawang putih dalam masakan harian terutamanya masyarakat Cina dan menjadi satu kemestian.
Khasiat bawang putih memang diketahui sangat berguna untuk kesihatan manusia kerana membantu dalam membunuh parasit, membantu dalam sistem pernafasan, perbaiki sistem penghadaman dan kandungan tenaga yang rendah. Ia telah digunakan semenjak 510 sSM di China sebagai tumbuhan sihat untuk kesihatan manusia.
Selain berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih di dapati sangat baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. Menjadi satu budaya di Korea dimana orang-orang tua memakan bawang putih mentah di kebun dan kuil. Kajian saintis juga mendapati bawang putih mampu mengurangkan penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ianya dapat kurangkan kandungan gula dalam badan dan mngurangkan batuk.
Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik alami di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi.Ia juga membantu menyegarkan pernafasan sekalipun tempat yang banyak karbon monoksida (asap kenderaan).

Kini tiada masalah lagi untuk menikmati khasiat dari bawang putih. Shaklee menyediakan tablet Garlic tanpa rasa bau yang kurang menyenangkan. Hanya 2 tablet perlu diambil setiap hari yang menyamai 2 ulas garlic segar.
 
Shaklee Difference:
  • Shaklee Garlic di perbuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA di waktu musim panas.
  • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif (tidak semua tablet garlic yang dijual dipasaran mengandungi Allicin aktif)
*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat dengan Garlic? Hubungi saya:
«ID Shaklee : 866376
«SMS/Whatsapp: 012-2412804
«Email : nz.hashim@gmail.com
Rujukan:
1.http://ms.wikipedia.org/wiki/Bawang_putih
2.Buku Panduan Nutrisi Shaklee

Sunday, December 9, 2012

Kebaikan Shaklee Collagen Powder


KEBERKESANAN TERBUKTI ! terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah dan menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu berturut-turut... 
♥ 60% lebih LEMBAP
♥ 75% lebih LICIN
♥ 80% kurang KEDUTAN
♥ 90% lebih KESERIAN
♥ 71% pengguna berasa tekstur kulit mereka LEBIH GEBU 
♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedutan
♥ Menyokong kesihatan sesendi & menguatkan tulang
♥ Membantu mengekalkan otot di dalam mata supaya lembut.

KELEBIHAN LAIN
TIADA ADITIF -- Ramuan Serbuk Kolagen Shaklee adalah 100% TULEN, SEMULAJADI, dan SELAMAT. TIADA PERANGSANG, TIADA GULA, TIADA PENGAWET DAN PEWARNA
MUDAH -- Mudah larut dalam air, senang dibawa ke mana-mana
ENAK -- Campur dengan jus kegemaran anda/Shaklee ESP/Shaklee Meal Shakes

Anda tahu tak Shaklee Collagen Powder selain di buat minum ia juga boleh di buat masker? Tengok perubahannya. Eye Bag hilang setelah bermasker dengan SCP

Woww..memang MARVELLOUS resultnya. Hanya dalam masa 20 minit dah nampak perubahannya.Anda bila lagi?...:)

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat dengan Shaklee Collagen Powder? Hubungi saya:
«ID Shaklee : 866376
«SMS/Whatsapp: 012-2412804

Sunday, December 2, 2012

Promo Dec: Shaklee Collagen Powder

Hear Ye Hear Ye
Announcing this months promotion
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Yes, we are having promo on Collagen Powder.
Pls grab this offer.
Pls email me for more details

Saturday, November 24, 2012

Kelebihan Membership Shaklee


BERAPA KENA BAYAR NAK JADI MEMBER?
...registration fee cuma rm65 (comes with kit,product catalog,etc) Kalau nak jadi member free..beli barang2 lebih dari 200UV then boleh register as free...

SETAHUN SEKALI KE KENE BAYAR FEE NI?

tak perlu bayar setiap tahun.. kene byr rm20 setiap 2thn untuk renew membership

POINT SHAKLEE TU BOLEH REDEEM DAPAT APA?

takde redeem barang2...tapi diberi cash back…. after kumpul certain2 point UV that month… dia akan calculate dan kasi reward dlm bentuk cash (RM)

SHAKLEE ADA VITAMIN JE KE?

Shaklee bukan ada vitamin2 je, tapi ada skin care, hair care,  air purifier, bestwater filter, laundry concentrate, dish concentrate dan macam2 lagi :)

APA LAGI KELEBIHAN?

dapat purchase barang2 shaklee 15% lagi murah. sekarang pon memang mommy bagi member's price..tapi kalau ade ID sediri kan senang..bleh share dgn famili, kawan2....

KENE MAINTAIN POINT BERAPA SETIAP BULAN NI

kalau anda sekadar consume utk diri sendiri dan famili..takpayah nak runsing2 maintain2 point..melainkan anda mmg berazam nak buat bisnes..haa..tu lain cerita.. if not..makan je lah.

ALA..BUATPE JADI MEMBER...SAYA TAKNAK BERNIAGA. SAYA NAK MAKAN JE....

lagi satu... kalo rasa nak consume je, taknak buat bisnes..pun takpe..consume jerla...takda sape pakse buat bisnes..hehehe..tp  bila ada ID sendiri, boleh gune utk sendiri dan famili..kumpul point dapat cash back dari SHAKLEE.....let say..kite beli2 barang ..kita beli, kwn2 kita beli, family kita beli…alih2 point kita ada 600UV....then next month automatik Shaklee kasik balik tak kurang dalam rm200..(lebih kuranglaa..ada formulanya)... okayla kan..sapa nak kasi? bukan kita pulun cari org.. cume share dgn kawan2..dapat cash back tu..suke hatilah nak beli apa pun…or at least cover budget beli supplemen takdela usik duit gaji..hihi

KALAU TAK BELI APE2 BULAN TU..MATI TAK KEAHLIAN SAYA?

..tak mati pun..tak wajib pun beli ape2 setiap bulan...

Jadi kesimpulannya..kalau anda dah memang consume Full Pack, tak rugi jadi ahli pun...

Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Credit: alinalan.blogspot.com

Saturday, November 17, 2012

Mighty 3 Gem

Ramai yang tidak sedar SARAPAN merupakan rahsia untuk anda kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Dengan tidak bersarapan anda mungkin:

J tidak dapat memberi tumpuan untuk masa yang panjang
J kurang peka
J mengambil masa yang lama untuk bertindak balas
J kandungan gula dalam darah yang rendah
J produktiviti kerja menurun

Shaklee menawarkan Program Mighty 3 Gem untuk memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat

Kebaikan
J bertenaga sepanjang hari
J membantu dalam meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan
J membina kesihatan secara menyeluruh

Secara ringkasnya Mighty 3 Gem adalah gabungan ESP, MealShakes dan Performance Drink untuk memulakan hari anda. Sangat sesuai untuk:
- mereka yang mempunyai gaya hidup yang sibuk, tak sempat or malas nak masak.
- mereka yang ingin sarapan yang sihat dan mengeyangkan
- mereka yang mementingkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat.
Jadi, pilihan di tangan anda. Sarapan dengan Mighty 3 Gem atau sarapan begini pilihan anda:

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat nak dengan Mighty 3 Gem? Hubungi saya:
êID Shaklee : 866376
êSMS/Whatsapp: 012-2412804
êEmail : nz.hashim@gmail.com








Thursday, November 15, 2012

Vitamin Untuk Anak-Anak

Rangkaiaan produk Shaklee merangkumi untuk semua peringkat usia dan tahap kesihatan. Untuk anak-anak anda yang tercinta juga tidak ketinggalan. Sebagai ibu bapa prihatin, pasti inginkan anak-anak mendapat khasiat makanan sepatutnya. Lebih-lebih lagi bila sudah bercerai susu ibu, 100% nutrisi harian adalah dari pemakanannya.


Tahukah Anda?
Dari kelahiran hingga umur 3 tahun, perkembangan otak amat peka terhadap pemakanan bayi dan 75% daripada kapasiti otaknya berlaku dalam tempoh yang genting ini.
Selepas umur dua tahun, pengambilan makanan berlemak seharusnya diambil dalam kuantiti sederhana rendah untuk mengelakkan penyakit jantung, kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.
Pada umur lima tahun, 90% daripada perkembangan otak kanak-kanak telah lengkap.
Antara umur 11 dan 16 tahun,  satu peningkatan yang besar dalam tumbesaran biasanya berlaku dengan peningkatan berat badan dan pertumbuhan otot yang ketara.



Meal Shakes
¯Minuman berperisa vanila yang lazat dan disukai anak-anak
¯Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting
¯Rendak lemak dan rendah glisemik
¯Sumber protein dan kalsium
¯Sesuai untuk hidangan sarapan pagi dan sebelum tidur
¯sesuai bukan sahaja untuk kanak-kanak tetatpi... Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan, Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang, Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil dan Warga tua
Nota : Setiap bancuhan Shaklee Meal Shake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Ia adalah pemakanan tambahan yang lengkap.


Vita-Lea® for Children Chewable
¯Menyediakan 19 vitamin dan mineral penting
¯Sumber kalsium untuk pembinaan tulang
¯Baik untuk kesihatan
¯Sumber harian tambahan bagi vitamin B
¯Bagi anak-anak yang aktif dan tidak suka dengan vitamin berbentuk pil, ada pilihan buat mereka. Iaitu Mealshakes. 


Chewable Vita-C @ 100mg
¯Menguatkan Fungsi Imunisasi. Tubuh badan anda boleh melakukan banyak perkara, tetapi ia tidak boleh membuat atau menyimpan vitamin C.
¯Membantu mengekalkan pertahanan semulajadi tubuh badan
¯Membantu anda menjaga kesihatan gigi dan gusi serta struktur tulang. Ia sangat penting bagi gigi yang kuat dan gusi yang sihat
¯Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging
¯Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi serta juga struktur am tubuh badan


Secara ringkas
¯Kanak-kanak bawah 1 tahun – minum susu ibu dan mendapat khasiat dari susu ibu yang diminum.
¯Kanak-kanak 1-3 tahun – ambil mealshake sesudu sehari yang dicampur dengan air sejuk atau suam. Juga boleh ambil soy protein (ESP) dalam kuantiti yang serupa.
¯Kanak-kanak 4 tahun ke atas – mealshake, chewable Vita Lea for children dan chewable Vita-C, Omega Guard.


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit



Berminat nak dengan nutrisi terbaik untuk anak anda? Hubungi saya:
êID Shaklee : 866376
êSMS/Whatsapp: 012-2412804
êEmail : nz.hashim@gmail.com




Tuesday, November 13, 2012

Kulit bersih, jeragat pon hilang dengan Shaklee Collagen

Testimoni HOT minggu lepas pasal pengguna Shaklee Collagen Powder. Memang HOT sebab tengok perubahan kulit beliau dalam masa sebulan setengah je. Tak nak explain banyak, copy paste je testimoni tuan punya badan ye..:)




"Pic dua2 ni mmg pic asli.. Xpakai make up ke apa.. Sebab tu korang bleh tgok lagi kesan pigmentasi yg semakin samar2 tuh.. Kalo sekiranya sy apply fondation mmg kesan tuh hilang rata je ngan kulit.. Dulu kakak sy sndiri slalu suh sy guna naturactor bagai hehehe. Cuma sy rasa masih pelik kalo bersih tang2.. Dah bertahun2 ngan jeragat nih.. Semakin teruk bila mengandung.. Menjadi2. 

Jadi sy amik keputusan.. Biarlah sy tunggu hilang sndiri je dgn supplement shaklee nih..xyah susah2 nak smbunyikn..sebab sy yakin ia akan hilang. Btw umo sy masih 24tahun(salam perkenalan.. Sy mama 3anak kecil :P. ramai plak dok pm sy panggil kakak...segan hikhik).


Kesan utama collagen nih.. Sgt terasa kulit kita lembuttt je. Semakin cerah bukan kat muka je.. Tp semua2. Kesan calar2,sunburn..semua xde dah..sebab dulu sy nih mmg ahli persatuan..aktif berjemur,berkhemah sana sini. (baru suami ckp td haha. Sebab dia xnak tegur sbelum ni takut sy upload pic sndiri. Pdhal pic sndiri kat fb pun jarang nak kuar)"


Shaklee Collagen Powder sangat mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap paket memudahkan anda menggunakannya dengan segera pada bila-bila masa & dimana jua anda berada. 

Lebih istimewa buat anda, PEMBELIAN 3 KOTAK sekaligus melayakkan anda mendapat KEAHLIAN PERCUMA !! Jangan lepaskan peluang keemasan ini, sambil kita berkolagen, sambil generate income... siapa nak bagi??

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berminat nak kulit macam adik ni? Hubungi saya:
êID Shaklee : 866376
êSMS/Whatsapp: 012-2412804
êEmail : nz.hashim@gmail.com

Saturday, November 10, 2012

Menjana pendapatan sampingan dengan Shaklee

Bismillahirrahmanirahim....bulan ni dah masuk setahun dua bulan mommy consume produk Shaklee . Niat di hati untuk meningkatkan taraf kesihatan memandangkan selepas bersalin mommy menghadapi masalah pening2 nak pitam dan juga untuk breastfeeding Ayra Khadijah. Alhamdulillah berkesan dengan mommy. Tiada lagi pening2, malah semakin bertenaga dan rasa bertambah sihat.

Shaklee kini menjadi
supplemen kesihatan kami sekeluarga. Habis satu famili mommy Shaklee kan...hahaha...Bila dah berkesan dengan mommy, mulalah berkongsi dengan sedara2 terdekat dan rakan2 rapat...Dan Alhamdulillah juga sangat berkesan untuk mereka semua...Terdetik di hati untuk menjana side income dengan Shaklee sebab :

  • rasa CONFIDENT nak jual sebab dah amalkan sendiri dan proven berkesan so senang nak explain dengan orang
  • mommy mmg berdarah 'business' pon(my family in kelantan mostly berniaga) tapi dari dulu lagi tak tau nak berniaga apa. nak jual kek tak pandai baking, nak jual korset x de modal banyak pulak....hehehe
Maka setelah mendapat restu suami, mommy start buat biz online.... Bermula dari bonus 2 angka, 3 angka dan bila mommy mula dapat bonus 4 angka, rasa 'Wow... Amazing....disamping dapat share kebaikan Shaklee, dapat tingkatkan kesihatan orang dgn Shaklee and dapat duit pulak bulan, bulan! Alhamdulillah '. Malah bonus 5,6 angka juga tidak mustahil dengan Shaklee biz ni.  

Selain produk Shaklee yang sudah lebih 50 tahun di pasaran, terbukti NATURALLY SAFE, PROVEN EFFECTIVE dengan beribu Quality Testing setiap tahun. Antara sebab lain mommy memilih bizness dgn Shaklee ini:
  • support group yang besar, semangat ukhwah yang tinggi dan very muslimah under Master Cery, momma Alin yg sangat sempoi orang nya...
  • modal yang kecik tak payah buat-buat loan ape nye
  • flexible - takde kena attend kelas malam ke ape(bisness jalan, anak pon tak terabai - mommy tak sanggup nak balik lambat demi anak-anak). semua buat online jer (coaching, motivation,sharing). order barang pon online, x payah berkejar-kejar ke branch nak top-up stok
  • online business - sesuai sangat untuk mommy yang pemalu dan tak banyak cakap ni... Auwww ;-)
Sesiapa yang berminat nak menjana income part time/full time with Shaklee boleh email kat mommy nz.hashim@gmail.com. Sama -sama kita menjana kesihatan dan menjana wang dengan Shaklee di bawah payung Jutawan Muslimah.... :)

Saturday, November 3, 2012

Pentingnya amalan berpantang selepas bersalin

DOKTOR, saya baharu sahaja bersalin anak pertama seminggu yang lepas. Saya ingin bertanya doktor berkenaan amalan berpantang semasa bersalin. Saya diberitahu oleh orang tua bahawa amalan berpantang ini amat penting dan jika tidak dilakukan dengan betul, akan mendapat kemudaratan. Mohon penjelasan. Terima kasih.
Nini, Kubang Pasu, Kedah.
JAWAPAN:
Secara umumnya amalan berpantang sebenarnya tidak hanya menumpukan kepada sajian makanan serta minuman. Malahan amalan ini turut merangkumi hubungan seks, aktiviti harian seperti amalan mandi dan berurut. Pada kebiasaannya, hubungan seks tidak digalakkan dalam tempoh tersebut. Agama Islam contohnya mengharamkan hubungan seks bagi pasangan suami isteri sehingga isteri tersebut suci dan kering daripada darah nifas (darah yang keluar selepas melahirkan anak).

PerubatanDari segi perubatan pula, tempoh berpantang ini sebenarnya adalah tempoh rehat serta satu proses baik pulih tubuh badan seorang wanita bagi memastikan luka jahitan episiotomi atau jahitan pembedahan caesarean (pembedahan semasa melahirkan anak) yang telah dijalani akan sembuh sepenuhnya. Apabila darah nifas telah kering dan tubuh badan kembali sihat, pada ketika inilah mereka lebih bersedia dari segi fizikal dan mental untuk membahagikan masa bersama bayi dan suami. Selain itu, sesetengah wanita akan mengalami trauma semasa kelahiran bayinya. Jadi mereka memerlukan masa bagi memulihkan tenaga dan kebiasaannya agak lama bagi mengatasi trauma tersebut.
Dari segi kesihatan, darah nifas sebenarnya mengandungi bakteria (kuman) dan lendiran daripada lapisan dinding rahim. Keadaan anatomi salur kencing (uretra) dan salur dubur yang terletak berdekatan dengan salur faraj menyebabkan kemungkinan mudah dijangkiti kuman. Luka jahitan episiotomi juga mugkin boleh terbuka atau terkoyak jika berlaku hubungan seks pada peringkat awal. Pada kebiasaannya, luka episiotomi sembuh dalam masa dua hingga empat minggu selepas kelahiran. Ada juga beberapa kes yang mengalami masalah semasa proses penyembuhannya dan mengambil masa yang lama untuk sembuh.
##Notes from MommyNLittleStars: Pengambilan Zinc dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka dalaman selepas proses kelahiran. Zinc turut membantu masalah 'kedinginan' selepas bersalin.

Pemakanan
Jika dilihat dari segi aspek pemakanan pula, mengikut kepercayaan senarai makanan yang tidak digalakkan termasuk sayur-sayuran yang diklasifikasikan sebagai sayuran 'sejuk' seperti kangkung, bayam, pucuk paku serta jenis ikan yang boleh menyebabkan masalah 'gatal' seperti ikan kembung, ikan tongkol dan ikan cencaru.
Ibu yang sedang berpantang juga tidak digalakkan mengambil makanan atau sajian yang pedas kerana dikhuatiri akan 'disalurkan' melalui susu ibu kepada bayi.
Kebanyakan wanita, khususnya orang Melayu juga kurang meminum air walaupun dari segi perubatan amalan ini ada kesan negatifnya. Komplikasi yang sering terjadi akibat amalan ini adalah masalah sembelit serta dehidrasi (kekurangan air). Penghasilan susu badan juga akan terjejas akibat kekurangan air dalam badan. Sebenarnya dari sudut perubatan moden, ibu-ibu yang berpantang adalah sangat-sangat digalakkan untuk meminum air masak atau air suam antara lapan hingga 12 cawan sehari berikutan kehilangan banyak bendalir dalam badan semasa proses kelahiran bayi, pengeluaran darah nifas dan juga penyediaan bagi penyusuan. Namun begitu, minuman berais atau bergas adalah tidak digalakkan dan perlu dielakkan.
##Notes from MommyNLittleStars: Pengambilan multivitamin dengan Zat Besi (VitaLea) penting kerana VitaLea lengkap dengan pelbagai kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
Selain VitaLea, Vita C penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.



Perubahan mental
Selain perubahan fizikal atau jasmani yang berlaku pada wanita, perubahan mental dan emosi juga berlaku. Wanita yang sedang hamil dan melahirkan anak mengalami tekanan jiwa yang berat kerana kedua-dua proses kehamilan dan kelahiran ini dianggap sebagai faktor yang menekan. Ada sesetengah wanita mengalami tekanan jiwa yang begitu kuat sehingga mereka mengalami kemurungan. Malah sesetengahnya pula mengalami jiwa yang terganggu (psychosis) selepas melahirkan anak.
Kehamilan dan kelahiran juga akan mengganggu hubungan seks. Perubahan fizikal isteri mungkin menyulitkan hubungan seks ataupun mengurangkan kelesaan. Selepas melahirkan anak pula, hubungan seks tidak digalakkan untuk sementara waktu.
Waktu puerperium atau waktu pantang yang biasanya selama 42 hari dianggap sebagai tempoh pemulihan daripada semua gejala kecederaan, tekanan jiwa dan mental serta pemulihan fungsi kewanitaan. Pada ketika ini juga rahim menguncup kepada saiz yang kecil seperti keadaan sediakala. Proses ini digelar involution.
Proses pemulihan boleh dipercepatkan dengan beberapa cara yang diamalkan oleh wanita sendiri dan kadang-kala ini boleh dipendekkan sehingga jangka waktu empat minggu, manakala sesetengahnya pula mengambil masa yang lebih lama sedikit iaitu lapan minggu.
##Notes from MommyNLittleStars: B-Complex  amat digalakkan untuk wanita selepas bersalin sebagai penenang (anti-stress), elak kemurungan (meroyan) & menstabilkan hormon.


Looking at your newborn...It's a PRICELESS moment

Sape2 yang nak mengetahui lebih lanjut berkenaan set berpantang dengan Shaklee boleh email saya nz.hashim@gmail.com or SMS/Whatsapp 012-2412804


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, November 1, 2012

Tanggungjawab Isteri Terhadap Suami

Bismillahirrahmanirahim...a reminder to myself kenapa perlu taat pada suami dan tanggungjawab2 isteri terhadap suami..... ;-)

Riwayat: 
 Muttafaqun A'laih : Lafaz daripada Bukhari
Kategori: 
 Munakahat
Hadith: 
Daripada Abu Hurairah RA juga bahawasanya Rasulullah SAW telah bersabda, “Tidak harus bagi isteri berpuasa semasa suami ada bersamanya, melainkan dengan keizinan dan juga (isteri) tidak boleh membenarkan sesiapapun memasuki rumahnya melainkan dengan izin suaminya”. 
Huraian Hadith: 
  1. Islam menyuruh kaum wanita supaya taat kepada suami mereka pada perkara-perkara yang tidak bertentangan dengan Islam.
  2. Antara punca-punca kebahagian rumahtangga ialah kepatuhan isteri kepada suaminya.
  3. Islam mengajar isteri-isteri supaya meminta izin kepada suami mereka terlebih dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara.
  4. Tanggungjawab isteri ialah melayan suami mereka dengan baik.
  5. Haram bagi isteri berpuasa sunat tanpa izin suami sama ada keizinan secara terus terang dengan ungkapan atau secara mafhum, kerana dengan berpuasa luputlah hak suami pada hari itu, tetapi jika puasa fardhu seperti puasa qadha’ maka tidak disyaratkan izin suami.
  6. Isteri tidak harus membenarkan sesiapa masuk ke rumah tanpa izin suami sama ada keizinan secara terang atau secara mafhum walaupun orang berkenaan itu keluarga isteri sendiri.
  7. Melakukan amalan sunat akan terabai hak manusia maka hak manusia patut diutamakan.
    Sumber:
    http://www.islam.gov.my/e-hadith/tanggungjawab-isteri-terhadap-suami

Saturday, October 27, 2012

Kenangan terindah....

Selamat Hari Raya AidilAdha..sehari dua ni selalu ternampak siaran langsung dari Makkah siaran Live dari Masjidil Harram sempena ibadat haji tahun 1433H ini.. Maka mommy teringat-ingat kenangan mengerjakan umrah Februari  lepas. Walaupun itu kali kedua mommy berkunjung bumi suci Makkah Al Mukarramah dan Madinah Al Munawwarah, kunjungan kali ini memang istimewa.. Salah satu sebabnya sebab bawak si budak kecik Ayra Khadijah. Orang kata susah nak beribadat bawak budak kecik tapi Alhamdulillah Ayra seorang baby dan anak yang baik....tidak meragam sangat. Syukur juga Allah permudahkan urusan kami berdua semasa tawaf dan saie di Masjidil Haram....

Memang orang teramat ramai sewaktu kami mula-mula buat umrah kali pertama. Sambil bertalbiah mulut mommy terkumat-kamit membaca doa diberi kekuatan, di beri perlindungan kepada  kami dari segala jangkitan penyakit berjangkit dan yang boleh mengganggu fokus kami untuk beribadah......
Saat menatap Kaabah memang hati terasa sayu. Sayu teringat arwah ayah dan sayu hati kerana Allah memberi izin untuk mommy menatap dan tawaf di Kaabah sekali lagi. Atas faktor keselamatan dan pesanan suami, mommy hanya tawaf dari jauh, jauh dari kesesakan orang ramai... Momen menatap dan merenung Kaabah merupakan sesuatu perasaan yang sukar dilafazkan. Kaabah yang menjadi kiblat untuk solat 5 waktu buat seluruh umat Islam seluruh dunia berada di depan mata Mommy...Allahuakbar!! Memang tak puas...dok dalam Masjidil Harram lama2 pon takpe asalkan dapat tengok Kaabah dari setiap sudut...tenang je rasanya....

Saat mengerjakan Saie juga merupakan salah satu kenangan terindah. Walaupun kadang kala Ayra merengek di dakapan mommy dalam carrier. Di pujuk-pujuk sekejap, basahkan muka dia dgn air ZamZam senyaplah anak mommy itu....  Berlari-lari anak dari Bukit Safa ke Bukit Marwah sambil mengendong anak merupakan suatu cabaran for me. Berapa kali stop for a break. Teringat kisah pengorbanan Siti Hajar untuk anaknya Nabi Ismail a.s membuatkan mommy insaf...beristigfar sebentar, ingat pesanan suami...terus mommy bersemangat semula. Alhamdulillah berjaya complete Saie dengan titisan air mata. Alhamdulillah, Alhamdulillah.....Syukur Ya Allah diatas limpah kurniaMu.

Mommy berharap dan sentiasa berdoa semoga ada rezeki kami, kesihatan yang baik dan diberi kelapangan kepada kami sekeluarga untuk berkunjumg ke Baitullah lagi. Kali ini untuk mengerjakan haji bersama keluarga tersayang pulak. Insya Allah....."Ya Allah perkenankanlah doaku, impian ku untuk mengerjakan ibadat haji dan umrah di Rumah Mu... Amin Ya Rabbal Alamin"

Friday, October 26, 2012

Kepentingan Protin kepada tubuh

Mengapa Protin penting kepada tubuh kita??? Protin adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protin.

Kekurangan Protin menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, pertumbuhan terbantut, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.

Meh, meh kita baca satu lagi testimoni customer yang consume ESP ni. Of course la, result bukan dalam masa sehari dua. Yang penting kita istiqamah selalu amalkan benda yang baik. Pastikan pengambilan air yang mencukupi untuk memudahkan penyerapan. Air kosong ye...air manis tak kira.....
Sila klik gambar kalau nak bagi besorr ye.....:
Wow...wee... Berkat amalkan ESP setiap hari, kulit sis Nadhirah makin cantekk and berat pon makin turun..Alhamdulillah. Tq sis for sharing :)



Ni dia ESP Shaklee. Sumber protein terbaik untuk seisi keluarga.
Sape2 yang nak mencuba ESP boleh emel saya nz.hashim@gmail.com or SMS/Whatsapp 012-2412804


*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
 
Reference:
-Panduan Nutrisi Shaklee

-Shaklee Golden Lounge
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...